Mravenci postřikují plevel

17.6.2018
Citace:
D. Heine et al., Chemical warfare between leafcutter ant symbionts and a co-evolved pathogen, Nature Communications, volume 9, Article number: 2208 (2018), doi:10.1038/s41467-018-04520-1 - Joachim Offenberg, Christian Damgaard, Ants suppressing plant pathogens: a review, Oikos Friday October 11, 2019, DOI: 10.1111/oik.06744
Zdroj
Mravenec druhu Acromyrmex octospinosus nese do hnízda odstřížený lísteček (foto Deadstar0, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) via Wikimedia Commons).

I mravenci chrání své plantáže chemicky proti škůdcům. Mravenci rodu Acromyrmex (angl. leafcutter ants) odstřihávají kusadly kousky listů, na kterých uvnitř mraveniště pěstují houbu Leucoagaricus gongylophorus z rodu bedel (Leucoagaricus), jedinou potravu jejich larev. Po rostoucí potravě mlsně hledí parazitické houby rodu Escovopsis, které by bez problémů sežraly celou plantáž, pokud by k tomu měly příležitost.

Chemická struktura fungicidu shearinine D. Na povrchu těl mravenců Acromyrmex žije bakterie rodu Pseudonocardia, která produkuje sloučeninu anglicky zvanou shearinine D s fungicidními účinky. Chemickou strukturu vidíme na obrázku. S její pomocí drží mravenci parazytickou houbu Escovopsis na uzdě.

Žlázy mravence, které vylučují antibiotika. Žluté tečkování vyznačuje bakteriální film pokrývající mravenčí tělo, který rovněž produkuje antibiotika, obr. Tinna Christensen. 6.11.2019: Žlázy i bakteriální biofilm na povrchu mravenčího těla produkují lecjaké sloučeniny, např. různá antibiotika. Pomáhají nejen mravencům, ale i rostlinám. Mravenec lesní (Formica rufa, angl. wood ant) vylučuje sloučeniny, které snižují výskyt strupovitosti (scab) a hniloby (apple rot) jablek. Šéf výzkumu Joachim Offenberg z Aarhus University upřesňuje dosažené výsledky: „Zatím nevíme, jak mravenci léčí rostliny. Ale víme, že při pohybu po rostlinách vylučují feromony, aby našli cestu zpět. Některé z nich mají antibiotické vlastnosti.“

 
Odeslat komentář k článku "Mravenci postřikují plevel "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mravenci postřikují plevel " e-mailem

Diskuse/Aktualizace